Η δίκη της Νυρεμβέργης


Με το πέρας του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάληψη του Βερολίνου από τους αμερικανούς, αποφασίζεται να δικαστούν οι κεφαλές του ναζιστικού καθεστώτος. Βρισκόμαστε στο 1947 και στην μισογκρεμισμένη πόλη της Νυρεμβέργης και στο εδώλιο του κατηγορούμενου βρίσκονται τέσσερεις υψηλοί δικαστές του τρίτου ράιχ. Δικαστής αναλαμβάνει ο Νταν Χέιγουντ, που έχει όμως να ανταπεξέλθει των πιέσεων που θέλουν τον επερχόμενο Ψυχρό Πόλεμο να είναι σημαντικότερος από την καταδίκη των εγκληματιών.

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κρέιμερ με τους: Σπένσερ Τρέισι, Μαξιμίλιαν Σελ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ

Σχόλια

  1. Μια ταινία καθοριστικής σημασίας. Περισσότερη εντύπωση μου έκανε η αντίληψη για τη δικαιοσύνη και ο τρόπος που την αντιμετώπισε κάθε χαρακτήρας.
    Μου άρεσε επίσης το γεγονός ότι μέσα από την ταινία αναδείχθηκε το πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει κάποιος στη ζωή του δίκαιος και αμερόληπτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια καθηλωτική ταινία η οποία θίγει πολλά θέματα, ένα εξ αυτών, το οποίο με έβαλε σε σκέψεις, η ατομική ευθύνη. Οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαντούν ότι κάθε πράξη τους προκύπτει από την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η υπερηφάνεια της πατρίδας, όσο ο λαός κλείνει τα μάτια στην βαρβαρότητα η οποία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους. Διάφορα ερωτήματα που μου προέκυψαν παρακολουθώντας την ταινία. Εμείς στην θέση τους τι στάση θα κρατούσαμε; Μήπως και εμείς κλείνουμε τα μάτια στη αγριότητα που λαμβάνει χώρα στην πόλη, τη χώρα, τον πλανήτη μας; Μήπως και εμείς κρατάμε μια στάση αναισθησίας σε τέτοιου τύπου αδικίες;
    Η ταινία επομένως πέτυχε τον στόχο της, την διάδοση δηλαδή ισχυρών μηνυμάτων και τον προβληματισμό του θεατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια υπέροχη ταινία με ανατροπές και στοιχεία εκείνης της εποχής. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που ο κατηγορούμενος θεωρούσε τον ευατό του ένοχο και το δήλωνε, ο δικηγόρος υποστήριζε το αντίθετο μέχρι το τέλος και μου άρεσε πολύ η ερμηνεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνοντας τον δικό μας τίτλο στην ταινία

Συνεχίζουμε το σενάριο... στην ταινία "Το Ξέρουν Όλοι - Todos lo Saben"