Το παιδί και το ποδήλατο

 


Ο δωδεκάχρονος Σιρίλ έχει μόνο μία σκέψη στο μυαλό του: να βρει τον πατέρα του που τον εγκατέλειψε προσωρινά σε ένα ορφανοτροφείο. Οταν κατά τύχη θα γνωρίσει τη Σαμάνθα, μια κομμώτρια που αναλαμβάνει να τον φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα, θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα.

 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 87'

Βέλγικη ταινία, σκηνοθεσία Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν με τους: Σεσίλ ντε ΦρανςΖερεμί ΡενιέΤόμας Ντορέ

Σχόλια

  1. Ωραία ταινία, παρουσιάζει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο την ζωή ενός παιδιού παρατημένο από τον πατέρα του και τις δυσκολίες στη ζωη του αλλά και την επιμονή μιας γυναίκας που το μεγαλώνει σαν δικό της γιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ταινία. Μου άρεσε το πάθος που είχε το παιδί για να βρει τον πατέρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ταινία διεισδύει στην παιδική ψυχολογία.
    Ειδικότερα, παρουσιάζει την ζωή ενός μικρού αγοριού το οποίο είναι γεμάτο θυμό και μίσος εξαιτίας του πατέρα του που τον άφησε σε ένα ορφανοτροφείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε πώς η Σαμάνθα προσπαθεί να τον προσεγγίσει, να του δείξει την αγάπη που έχει στερηθεί.
    Το ιδιαίτερο αυτής της ταινίας είναι ότι ενώ πρόκειται για μία απλή ιστορία, αλλά με έντονες σκηνές. Είναι ανατριχιαστικό το πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος προς την ενηλικίωση, αλλά συνάμα τόσο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ταινία παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα ενός παιδιού το οποίο έχει νιώσει την αδιαφορία του πατέρα του για αυτόν. Με την ψυχολογία του να είναι συνεχώς ασταθής, το αγόρι καταφεύγει σε λάθος συμπεριφορές, όπως η επιθετική αντίδραση σε αυτούς που προσπαθούν να τον φροντίσουν ή ακόμη και η παραβίαση του ίδιου του νόμου. Ωστόσο, φαίνεται να "ολοκληρώνεται" τη στιγμή που κατανοεί πως η στοργή που αναζητά βρίσκεται στην ζωή του στο πρόσωπο της κομμώτριας. Άλλωστε αυτό επιζητά το κάθε παιδί, ένδειξη αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή ταινία. Μέσα από την ταινία διαγράφονται τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μικρό παιδί, το οποίο γνώρισε την απόρριψη πολύ νωρίς, από τον ίδιο του τον πατέρα. Αναζητά, λοιπόν, την απόδοχή στη ζωή του και έτσι παρασύρεται εύκολα από κακές παρεές καθώς είναι πολύ ευάλωτο. Οτιδήποτε και αν κάνει δεν ξεχνά τον πατέρα του. Ακόμη και όταν κλέβει δεν το κάνει για τον εαυτό του αλλά για τον πατέρα του, ο οποίος επιλέγει να εγκαταλείψει τον γιο του με σκοπό να ζήσει τη δική του ζωή. Γι αυτόν ο γιος του είναι μόνο ευθύνες, υποχρεώσεις, οι οποίες θα του "χαλάσουν" τη ζωή, την καρίερα του. Δεν θέλει να θυσιάσει τίποτε. Δεν θέλει να είναι γονιός. Εμφανίζεται, όμως, στη ζωή του νεαρού μία γυναίκα, η Σαμάνθα, η οποία παρόλο που δεν συνδεέται βιολογικά με το παιδί, ούτε το γνωρίζει καλά, επίλέγει να θυσιάσει τη ζωή της. Εδώ διαφαίνεται μία έντονη αντίθεση μεταξύ της στάσης του πατέρα και της Σαμάνθας. Η Σαμάνθα επιλέγει να είναι και μητέρα και πατέρας με κάθε σημασία των λέξεων αυτών, διότι ακόμη και όταν το παιδί την πληγώνει, αυτή δεν τα παρατάει. Συνεχίζει να προσπαθεί. Θυσιάζει τη σχέση της. Δεν το εγκαταλείπει...
    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ταινία η οποία προβάλλει ηθικά διλημματα ( αν πρέπει κάποιος να κοιτάει μονο το συμφέρον του ) αλλα και διάφορες δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις. Η ταινία αυτή με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα και με έβαλλε σε διάφορα διλήμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέσα από την ταινία βλέπουμε την ζωή ενός παιδιού που το έχει εγκαταλείψει ο πατέρας του, ο οποίος το έχει αφήσει σε ένα ορφανοτροφείο. Το παιδί όπως βλέπουμε, τιμωρεί τον εαυτό του και έχει μια πολύ αντιδραστική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους και στην κυρία που της ζήτησε, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, να τον φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα και αργότερα να τον υιοθετήσει. Μετά από πολλές αναστατώσεις καταφέρνει το παιδί να βρει την ηρεμία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα ταινία... καταφέρνει να θίξει πολλά κοινωνικά προβλήματα από την αρχή μέχρι το τέλος της , παρουσιάζει ταυτόχρονα την εγκατάληψη ενός παιδιού , τις δυσκολίες του προκειμένου να γίνει αποδεκτό , πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να μπλεχτεί στην παρανομία κ.α Αλλά ακόμη και έτσι εμπνέει κάποια αισιοδοξία ,κυρίως με τον χαρακτήρα της Σαμάνθας η οποία προσπαθεί να σταθεί σε ένα άγνωστο παιδί , αλλάζει τη ζωή της και προσπαθεί για αυτό ακόμη και αν δεν έχει καμία υποχρέωση αλλά και την σταδιακή ανάπτυξη του πρωταγωνιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ταινία προβάλλει τις δυσκολίες ενός παιδιού που το παράτησε ο πατέρας του. Είναι ταινία με βαθύ νόημα και πολύ ρεαλιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μας ταινία - Η λεμονιά

Πριν έρθεις εσύ