1984 - Η ταινία

 


Γραμμένο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια από τον Άγγλο συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, το «1984» έδινε την εικόνα μιας κοινωνίας του μέλλοντος, όπου το κράτος ήταν πανίσχυρο κι όπου ο πολίτης ζούσε σ’ ένα καθεστώς ολοκληρωτισμού, υπηρετώντας το πιστά, χωρίς να μπορεί να εκφράσει καμιά αντίθετη άποψη ή να αφεθεί σε οποιεσδήποτε απολαύσεις (ο έρωτας, για παράδειγμα, απαγορεύεται). Σ’ ένα κλίμα πλήρους υπακοής, κονφορμισμού αλλά και φοβίας, όπου τα πάντα επιτηρούνται από έναν πανίσχυρο Μεγάλο Αδελφό και την πιο σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει το κράτος, ο Γουίνστον Σμιθ, ένας υπάλληλος στο υπουργείο της Αλήθειας, ερωτεύεται μια γυναίκα κι αρχίζει να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Πράγμα που θα οδηγήσει σε σύλληψη, πλύση εγκεφάλου, κι άλλα δεινά…

ΠΗΓΗ: athinorama


Δράμα επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής Αγγλίας 1984.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Ράντφορντ.

Σενάριο: Μάικλ Ράντφορντ (βασισμένο στο βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ).

Παίζουν: Τζον Χαρτ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σουζάνα Χάμιλτον, Σίριλ Κιούζακ, Τζέιμς Γουόκερ, Γκρέγκορ Φίσερ, Ρούπερτ Μπάντερμαν, Άντριου Γουάιλντ, Ρότζερ Λόιντ-Πακ, Κορίνα Σέντον, Ντέιβιντ Καν, Πίτερ Φράι, Άντονι Μπένσον, Φίλις Λόγκαν, Τζον Μπόσγουολ, Τζάνετ Κέι, Έντι Στέισι, Νόρμαν Μπέικον, Χιου Γουόλτερς, Μπομπ Φλαγκ.

Διάρκεια113΄


Σχόλια

  1. Μία πολύ ενδιαφέρον ταινία που πραγματεύεται θέματα καίρια για την εποχή μας. Προβάλεται ο φόβος για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του ατόμου από έναν ανώτερο, μέσω της κατάργησης των ελευθεριών του. Σε βάζει σε σκέψεις για όσα θεωρούνται πολλές φορές δεδομένα και ωθεί στην αναθεώρηση συγκεκριμένων απόψεων για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του καθενός. Μία ταινία που ίσως προβάλλει το μη θεμιτό μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνοντας τον δικό μας τίτλο στην ταινία

Συνεχίζουμε το σενάριο... στην ταινία "Το Ξέρουν Όλοι - Todos lo Saben"