Οι 12 ένορκοι

 

Η πρώτη μας ταινία για το 2021.

Αυτή την εβδομάδα θα παρακολουθήσουμε την ταινία Οι 12 ένορκοι, παραγωγής 1957.

Η ταινία ανήκει στο είδος του δικαστικού δράματος και εστιάζει στη διαδικασία της λήψης της τελικής (αθωωτικής ή καταδικαστικής) απόφασης του σώματος των ενόρκων, σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης.
Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Αμερικανός Σίντνεϊ Λουμέτ (Sidney Lumet), και σεναριογράφος ο επίσης Αμερικανός (τηλεοπτικός κυρίως σεναριογράφος) Ρέτζιναλντ Ρόουζ (Reginald Rose). 
 Ο πιο γνωστός ηθοποιοός είναι ο Χένρι Φορντ, στο ρόλο του ενόρκου που θα σπείρει τις αμφιβολίες για την ενοχή του κατηγορουμένου.

Η ταινία είναι συναρπαστική και ενδείκνυται για να παρακολουθήσει κανείς τη δυναμική των επιχειρημάτων. Ειδικότερα η ταινία ανοίγει σε μια αίθουσα ποινικού δικαστηρίου όταν ο δικαστής με το τέλος της διαδικασίας, απευθύνεται στους 12 ενόρκους και τους καλεί να συνεδριάσουν για να κρίνουν και να αποφασίσουν ομόφωνα την ενοχή ή όχι του κατηγορουμένου.
Οι ένορκοι συγκεντρώνονται στην ανάλογη αίθουσα και όλη η ταινία εξελίσσεται - σαν θεατρική σκηνή- μέσα σε αυτήν την αίθουσα.
Από τις πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ταινίας, μαθαίνουμε ότι η υπόθεση αφορά ένα 18 χρόνο αγόρι που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία με στιλέτο.
Οι ένορκοι καλούνται να κρίνουν αν το αγόρι έχει διαπράξει το έγκλημα ή όχι (όπως επιμένει ο κατηγορούμενος).
Οι 12 ένορκοι - όλοι άντρες - είναι τυπικά παραδείγματα συνηθισμένων ανθρώπων.
Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα οι 11 από τους 12 είναι ήδη πεπεισμένοι για την ενοχή του κατηγορούμενου και ευελπιστούν ότι σε λίγη ώρα θα έχουν ξεμπερδέψει.
Ένας από αυτούς όμως, ο ένορκος που τον ενσαρκώνει ο Χένρι Φόντα, δεν είναι πεπεισμένος απόλυτα για την ενοχή του νεαρού. Ανακάλυψε κατά την διάρκεια της δίκης, πολλά κενά στις καταθέσεις των μαρτύρων και πολλές αντιφάσεις. Έτσι ζητά από τους υπόλοιπους, την άνεση χρόνου για να μπορέσει να τους εξηγήσει τις αμφιβολίες του. 

Τελικά θα τους πείσει και θα αθωωθεί ο ύποτπος ή όχι;


Σχόλια

  1. «Η αξία της αμφιβολίας». Αυτό για μένα είναι ένα από τα βασικά νοήματα της ταινίας. Ο πρωταγωνιστής έχει απέναντί του 11 ανθρώπους, απόλυτους, που έχει να πείσει. Έχει τις αμφιβολίες του, σκέπτεται καθαρά και αμερόληπτα, και δεν αφήνει έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι αθώος να καταδικαστεί….
    Όπως είπε και ο Καρτέσιος –να αμφιβάλλεις για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η ταινία! Διαδραματίζεται σε έναν μόνο χώρο. Στον χώρο όπου οι ένορκοι καλούνται να πάρουν την δύσκολη απόφαση, για το αν ο κατηγορούμενος θα κριθεί αθώος ή όχι. Βλέπουμε ότι το να είσαι ένορκος είναι μια πολύ δύσκολη και αγχώδεις διαδικασία, που θα κρίνει την ζωή του άλλου. Ο πρωταγωνιστής φαίνεται πολύ χαλαρός και θαρραλέος, επιδιώκοντας με την ψήφο του να πάει αντίθετα από τους υπόλοιπους 11 ενόρκους. Επίσης, αρκετοί από τους ενόρκους στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν με τα λεγόμενά τους, υψώνουν τον τόνο της φωνής τους. Κάτι άλλο που δεν περνά απαρατήρητο είναι ότι η πατριαρχική κοινωνία έχει ριζώσει στην εποχή εκείνη. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή όλοι οι ηθοποιοί είναι άνδρες, αλλά και επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι ένας καβγάς καθιστά το πόσο άνδρας είναι κάποιος.
    Ρ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία εκπληκτική ταινία, που θυμίζει θεατρική παράσταση! Αν και δημιουρήθηκε το 1957, όλα τα "μηνύματα" που μας περνάει θεωρώ πως έχουν διαχρονική αξία. Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, οι γρήγορες, πρόχειρες και επιφανειακές αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές πηγάζουν είτε από προσωπικά βιώματα είτε από τις τάσεις τις μάζας και τα κοινωνικά στερεότυπα, χαρακτηρίζουν πλήρως και τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο πρωταγωνιστής παίρνει το θάρρος να συγκρουστεί με έντεκα ενόρκους, δεν παραπλανείται από τη μάζα και στηρίζει την άποψή του, τις αμφιβολίες του με αντικειμενικά επιχειρήματα. Διακατέχεται από ενσυναίσθηση, μπαίνει στη θέση του παιδιού που δικάζεται και καταφέρνει να πείσει έναν προς έναν όλους τους υπόλοιπους ενόρκους. Είναι το "φώς" τους, είναι στην πραγματικότητα ο υπομονετικός καθοδηγητής τους... Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ταινία είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Ακόμη και αν ήταν γυρισμένη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, παρουσιάζει εύστοχα την τότε κοινωνία μέσω 12 χαρακτήρων. Ο καθένας με την προσωπικότητα του αντιπαριστά μία υποκατηγορία ατόμων μέσα στον τότε πληθισμό της Αμερικής, ο οποίος επηρεάζεται έμμεσα ή αμεσα από προσωπικά βιώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαυμάσια ταινία με ικανοποιητικούς ηθοποιούς που επιτυγχάνουν να προσωποποιήσουν μερίδες του πληθυσμού και να μας παρουσιάσουν ταυτόχρονα σκέψεις, πειρασμούς και διλλήματα που θα είχαμε όλοι μας αν έπρεπε να παίρναμε μία εξίσου σημαντική απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνοντας τον δικό μας τίτλο στην ταινία

Συνεχίζουμε το σενάριο... στην ταινία "Το Ξέρουν Όλοι - Todos lo Saben"