Ο λαβύρινθος της σιωπής



Η ταινία αυτής της εβδομάδας έχει τον τίτλο "Ο λαβύρινθος της σιωπής".

Είναι γερμανική ταινία του 2014 σε σκηνοθεσία του Τζούλιο Ριτσιαρέλη και σε σενάριο του σκηνοθέτη και της Ελίζαμπεθ Μπάρτελ. Βασίζεται στη δίκη του Άουσβιτς που έλαβε χώρα στη Φρανκφούρτη από το 1963 ως το 1965.

Η ταινία αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα και περιλαμβάνει πολλά ηθικά διλήμματα που θα συζητήσουμε στη συνέχεια.

Ακολουθεί η πλοκή της ταινίας.

Φρανκφούτη, 1958. Ο νεαρός εισαγγελέας Γιόχαν Ράντμαν αναλαμβάνει την υπόθεση του Σιμόν Κιρς, επιζώντος του Ολοκαυρώματος, όταν ο τελευταίος αναγνωρίζει το πρόσωπο του Άλοϊς Σουλτς, πρώην διοικητή του Άουσβιτς. Ο Εβραίος δικαστικός Φριτς Μπάουερ τον θέτει επικεφαλής της έρευνας για πρώην Ναζί που έμειναν ατιμώρητοι. Βοηθός του Ράντμαν στην έρευνα είναι ο δημοσιογράφος Τόμας Νιέλκα, που είναι φίλος του Κιρς, και η γραμματέας του.

Ο Αμερικανός ταγματάρχης Πάρκερ δίνει πρόσβαση στα αρχεία και ο Ράντμαν βρίσκει ότι 8.000 άτομα είναι ύποπτα για την έρευνά του. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ανακαλύπτει ότι λίγοι Γερμανοί γνωρίζουν τι έγινε στο Άουσβιτς και μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος. Μετά από λίγο προστίθεται στην ερευνητική ομάδα και ο εισαγγελέας Ότο Χάλερ.

Ο Ράντμαν θεωρεί πως ο εγκέφαλος των εγκλημάτων ήταν ο Γ. Μένγκελε και πως αυτός πρέπει να συλληφθεί, αντιλαμβάνεται όμως ότι αυτό είναι αδύνατο, λόγω της προστασίας του από το Γερμανικό κράτος. Μετά από συνομιλίες του με αξιωματούχους του Ισραήλ, μαθαίνει ότι δεν προτίθενται να ασχοληθούν με τον Μένγκελε. Εν τέλει, η Μοσάντ συλλαμβάνει τον Άν. Άιχμαν για να δικαστεί στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, ο Ράντμαν συνάπτει σχέση με τη Μαρλένε.



Μετά από προτροπή του Μπάουερ, ο Ράντμαν αρχίζει να ψάχνει τους ανθρώπους που θεωρούνται "ασήμαντοι". Έτσι, βρίσκει ότι υπηρέτησαν στο Άουσβιτς αρτοποιοί, οδοντίατροι, μηχανικοί αυτοκινήτων και άλλοι καθημερινοί άνθρωποι. Επίσης, βρίσκει ότι μέλος του ναζιστικού κόμματος ήταν και ο πατέρας του, ενώ ο Νιέλκα του λέει πως υπηρέτησε και εκείνος στο Άουσβιτς. Μία μέρα που επισκέπτεται τη Μαρλένε, της λέει και πως ο πατέρας της ήταν Ναζί, κάτι που τους οδηγεί στη σύγκρουση.

Ο Μπάουερ μιλά με τον απογοητευμένο Ράντμαν και του λέει πως επέλεξε εκείνον για επικεφαλής της έρευνας, γιατί έχει γεννηθεί το 1930, οπότε είναι αδύνατον να έχει υπηρετήσει στον ναζιστικό στρατό, κάτι που έχουν κάνει πολλά μέλη του δικαστικού κλάδου. Ο Ράντμαν του ανακοινώνει πως παραιτείται από αυτή την υπόθεση.



Στο τέλος ο Ράντμαν ανακτά το θάρρος του και επανέρχεται στην υπόθεση, ενώ τα ξαναβρίσκει με τη Μαρλένε. Η ταινία τελειώνει με την έναρξη της δίκης το 1963.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. Εμενα προσωπικα μου αρεσε πολυ αυτη η ταινια. Ηταν μια πολυ καλη επιλογη και πιστευω πως περναει το νοημα που θελει. Οι ηθοπιοι ηταν εξισου καλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η ταινία! Οι ηθοποιοί έπαιξαν πολύ καλά τους ρόλους τους και μας μετέδωσαν το μύνημα που ήθελαν να περάσουν. Όλα τα σκηνικά του Άουσβιτς ήταν πολύ σοκαριστικά, βέβαια εμείς είδαμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος τους. Τέλος μπορώ να πω ότι ανατρίχιασα καθόλη τη διάρκεια της ταινίας και συγκινήθηκα.

    Π.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπουδαία ταινία, με τόσο ουσιώδη και σοβαρά μηνύματα που σε τρομάζει να τα σκεφτείς πάρα πολύ γιατί καταλήγεις να χάνεις ακόμα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ καλή ταινία! Ίσως από τις καλύτερες που έχω δεί εως τώρα. Κυρίως για το μήνυμα το οποίο περνάει, το οποίο, όπως το εξέλαβα έγω, είναι ο συνεχής αγώνας ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι είναι εναντίον σου. Η αδιάκοπη πάλη ένος νέου δικηγόρου για κάτι το οποίο κανείς δεν είχε επιχειρήσει στο παρελθόν. Το να μην εγκαταλείπεις, όσο σκληρή κι αν είναι η αλήθεια. Ακόμη και αν δεν σου αρέσει και ντρέπεσαι για αυτή. Επίσης, έμαθα για μία περίοδο για την οποία δεν γνώριζα και πολλά... Όσον αφορά την σκηνοθεσία και την ηθοποιία θεωρώ πως ήταν ακριβώς όπως έπρεπε. Μου άρεσε επίσης πάρα πολύ η επιλόγη της μουσικής κατα τη διάρκεια όλης της ταινίας! Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ καλή ταινία ίσως και η καλύτερη που έχω δει. Πολύ βαθύ νόημα και επίσης πολύ καθηλωτική. Εντυπωσιακό ήταν το κουράγιο του νεαρού εισαγγελέα να συνεχίσει την ερευνά μετά από όλα αυτά που έμαθε για τον πατέρα του, τους φίλους του και τις απειλές που δέχτηκε από τους συνεργάτες του στην αρχή της έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου άρεσε πολύ η πλοκή και πιστεύω πως είχε το ιδανικό τέλος, οι ηθοποιοί έπαιξαν πολύ ωραία. Αρκετές σκηνές με συγκίνησαν και πιστεύω πως είχε την τέλεια ισορροπία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία από τις ωραιότερες τανίες που έχω παρακαλουθήσει. Η ηθοποιία είναι καπληκτική και η σκηνοθεσία καθηλώνει. Σίγουρα, συνδυάζει αρμονικά την τραγικότητα των γεγονότων του Άουσβιτς με την πίεση που δέχτηκε ο δικηγόρος κατά την διάρκεια της προσπάθειας του να αποδείξει τα εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν εκεί. Επιπλέον, παρουσιάζεται η αντιμετώπιση της φρίκης και από τις δύο πλευρές (Εβραίων και Γερμανών) ρεαλιστικά, κάτι που συγκινεί ιδιαίτερα. Στο πλαίσιο της ταινίας ενσωματόνεται η μεταστροφή φιλικών και ερωτικών σχέσεων, ενώ γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος κατάσταση εξίσου ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ταινία ήταν καταπληκτική. Η πλοκή ήταν υπέροχη και ακριβώς το ίδιο και οι ηθοποιοί. Θα πρότεινα την ταινία στον καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνοντας τον δικό μας τίτλο στην ταινία

Συνεχίζουμε το σενάριο... στην ταινία "Το Ξέρουν Όλοι - Todos lo Saben"