Η πρώτη μας ταινία - Η λεμονιά

 


Αγαπητές μαθήτριες/Αγαπητοί μαθητές,


Ξεκινάμε την πρώτη μας προβολή με την ταινία Lemon Tree (Η λεμονιά). Πρόκειται για ισραηλινογερμανική ταινία σε σκηνοθεσία Εράν Ρικλίς με τους: Χιάμ ΑμπάςΑλί ΣουλιμάνΡόνα Λιπάζ-Μάικλ.

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι οι σχέσεις μεταξύ δύο λαών -και ιστορικά εχθρών-, η εξουσία των ισχυρών, το θρησκευτικό υπόβαθρο και η επίδρασή του στην ελευθερία και την ισότητα των γυναικών και οπωσδήποτε ότι άλλο θέσετε.

Παρακάτω ακολουθεί η υπόθεση.


Η Σάλμα Ζιντάν (Χιάμ Αμπάς) μετά το θάνατο του άντρα της ζει μόνη σε ένα μικρό χωριό στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Ναβόν (Ντορόν Ταβορί) έχτισε το νέο του σπίτι πάνω στην Πράσινη Γραμμή, στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και των κατεχόμενων εδαφών, στην άκρη του κήπου της Σάλμα με τις λεμονιές. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποφασίζουν ότι ο κήπος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του υπουργού και διατάζουν να ξεριζωθούν τα δέντρα. Η Σάλμα αποφασίζει να παλέψει για τις λεμονιές που φύτεψε ο πατέρας της πριν πενήντα χρόνια και της θυμίζουν τον ιδρώτα, το αίμα και τα δάκρυα που έχουν χύσει σε αυτό τον τόπο οι δικοί της άνθρωποι. Ξεκινά μια δικαστική εκστρατεία φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προκειμένου να σώσει τα δέντρα που φροντίζει τόσα χρόνια και είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός της. Στον αγώνα της τη στηρίζει ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ζιάντ Νταούντ (Αλί Σουλιμάν), ο οποίος έρχεται σε αντιπαράθεση με μια ομάδα δικηγόρων του ισραηλινού Στρατού. Μέσα από την καθημερινή τους σχέση ο Ζιάντ και η Σάλμα σταδιακά αισθάνονται μια ερωτική έλξη. Η σχέση τους γίνεται περίπλοκη και επικίνδυνη, δεδομένου ότι οι χήρες στην αραβική κοινωνία δεν είναι ελεύθερες να συνάπτουν ερωτικούς δεσμούς, πόσω μάλλον με νεότερους άντρες. 



Η Σάλμα, παρά τις πιέσεις που δέχεται και από τις δύο πλευρές, βρίσκει το σθένος να συνεχίσει τον αγώνα της. Αυτός ο αγώνας της και το πείσμα που επιδεικνύει προκαλούν εντύπωση στη Μίρα Ναβόν (Ρόνα Λίπαζ-Μάικλ), σύζυγο του υπουργού Άμυνας. Παρά τις διαφορές οι δύο γυναίκες αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση κατανόησης, βρίσκοντας απρόσμενα η μία υποστήριξη στην άλλη. Μακριά από τη φασαρία της βίας, ο πεπειραμένος Ρίκλις εξετάζει την αντιπαράθεση μέσα από μια εκτεταμένη νομική μάχη που ενισχύει την πολιτική της τεχνητής κρίσης ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς που δεν έχουν μόνο τη θρησκεία αλλά και τη διεκδίκηση της γης να τους χωρίζει με κάθε τρόπο. Όπως λέει και η πλευρά της υπεράσπισης στο γλυκόπικρο φινάλε, δυστυχώς μόνο οι αμερικανικές ταινίες επιφυλάσσουν happy end, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και τώρα υπάρχει προηγούμενο και στην αδικία που, συμβολικά, πλήττει μια ανθρώπινη και προσωπική πλευρά της γης, τη ρίζα που μεταφέρεται μέσα από τους προγόνους. Μια ταινία αρκετά σχηματική και απλή στη δομή της, διασώζεται από τις κρυστάλλινες προθέσεις της, το σταθερό της ρυθμό και τη γρανιτένια ερμηνευτική στάση της πρωταγωνίστριας Χιάμ Αμπάς - η Ειρήνη Παππά έρχεται στο νου με το αγέρωχο στήσιμο και το έντονο, περήφανο βλέμμα που γειώνει το παρελθόν και κρύβει ελπίδα μέσα από τον πόνο. 



Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια

  1. Όσο παρακολουθούσαμε την ταινία «η λεμονιά» στον όμιλο, μου δημιουργούνταν η απορία: γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν την ανθρωπιά τους; Γιατί ο ένας κρίνει τις επιλογές του άλλου; Γιατί υπάρχει πόλεμος; Γιατί υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι; Φυσικά, δεν υπάρχει καμία απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς!
    Το πολιτικό ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης επηρέαζε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει εκατοντάδες ανθρώπους, όπως και οποιαδήποτε διαμάχη. Συγκεκριμένα στην ταινία βλέπουμε πως κάτι τόσο μικρό, ένα θαύμα της φύσης, οι «Λεμονιές», μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμή για την καταστροφή μίας ή περισσότερων ζωών. Ένας άνθρωπος ενώ γεννιέται με τόσες δυνατότητες, το ίδιο το κράτος τον ευνουχίζει. Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν για να καταλάβουν οι άνθρωποι πως ούτε η έκταση της γης, ούτε το κέρδος, ούτε κανένα υλικό αγαθό δεν πρέπει να αποτελεί κίνητρο για την καταπάτηση της ανθρώπινης ζωής αλλά και ψυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ταινία ήταν καταπληκτική! Δεν θίγει το θέμα της διαμάχης της Παλαιστίνης και του Ισραήλ μονοπλευρικά, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να παρουσιάσει σχέσεις μεταξύ πολιτών και εξουσίας. Η γυναίκα χειραφετείται από τα "δεσμά" που την κρατούσαν με πολύ όμορφο τρόπο και ο πολιτικός φαίνεται να κατανόηει κάποια από τα λάθη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ταινία, με πολλά μηνύματα. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά ο δρόμος που θα ακολουθήσεις, η προσπάθεια που θα καταβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ταινία για τα πλαίσια του μαθήματος. Δεν είναι και από αυτές που θα βλεπα και θα ξαναβλεπα. Μας δίνει ένα βαθυστόχαστο νόημα. Ότι δηλαδή στην ζωή πρέπει να παλεύουμε για το δίκαιο και για τους στόχους που έχουμε βάλει και θέλουμε να πετύχουμε, χωρίς να μας νοιάζει το αποτέλεσμα. Αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια και ο κόπος που καταβάλλαμαι. Ενώ θα υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες θα βρεθεί κάποιος που θα μας βοηθήσει έστω και λίγο για να τα πετύχουμε όλα αυτά.

    Π.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ταινία μας πέρασε πολλά μηνύματα και ήταν πολύ καλή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω πως το μήνυμα της ταινίας είναι εξαιρετικό, προσωπικά κατάλαβα πως δεν πρέπει ποτε να τα παρατάμε ακόμα και αν είμαστε μόνοι μας σε έναν δύσκολο αγώνα. Πολύ ωραία ταινία αν και περίμενα ένα διαφορετικό τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφη ταινία!!! Με πολλαπλά μηνύματα τόσο κοινωνικά και θρησκευτικά όσο και ηθικά και πολιτικά. Το κυριότερο όμως είναι πως νόημα στη ζώη έχει η προσπάθεια και αγώνας και όχι το τελικό αποτέλεσμα. Η ηθοποιία καταπληκτική, ιδίως της πρωταγωνίστριας!

    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ ωραία ταινία και πάρα πολύ βαθύ νόημα για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία ταινία! Μία πολύ ρεαλιστική ταινία, η οποία πραγματεύεται πολλά κοινωνικά ζητήματα που βιώνουμε καθημερινά. Η γραφιοκρατεία, η τυπολατρία αλλά και η εξαχρείωση και η απελπισία είναι καταστάσεις και συναισθήματα που γνωρίζουμε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πριν έρθεις εσύ

Το παιδί και το ποδήλατο